tiistai 17. huhtikuuta 2012

Salvadorilaisen kansanmessun tarina

Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto SKY on julkaissut Salvadorilaisen kansanmessun LP:nä vuonna 1984. Taustalla oli SKY:n toimintaa koko 1980-luvun sävyttänyt vahva yhteiskunnallinen toiminta ja Väli-Amerikka -projekti. Syksyllä 1984 El Salvadorista vieraili Suomessa Yolocamba I Ta -niminen yhtye, joka kiersi Suomea pitäen konsertteja ja kertoen eri tilaisuuksissa Salvadorin tilanteesta. Yhtyeen levyttämä kansanmessu julkaistiin joulun alla 1984 ja se on täten osa SKY:n musiikkituotantoa.

Salvadorilaisen kansanmessun laulut kertovat ahtaalle ajetun, köyhän kansan kääntymisestä jumalan puoleen, joka on heidän ainoa pelastajansa ja todellinen johtajansa maailmassa. Maata hallitseva sotilasjuntta oli ajanut etenkin maan köyhän väestönosan ahtaalle, ja myös köyhien oikeuksia ajavia kristittyjä teloitettiin kaikessa hiljaisuudessa ilman oikeudenkäyntiä. Köyhiä aktiivisesti puolustanut arkkipiispa Oscar Romero murhattiin vuonna 1980 alttarille hänen ollessaan asettamassa ehtoollista messussa.

El Salvadorin poliittinen tilanne on vakautumaan päin, mutta sosiaalinen epätasa-arvo piinaa maata edelleen. Vuonna 1992 solmittu rauhansopimus päätti 12 vuotta kestäneen sisällissodan, kun vasemmistolainen sissiliike FMLN luopui aseistaan ja ryhtyi poliittiseksi puolueeksi. Huumekauppiaiden ja nuorisojengien vuoksi väkivallan uhka on kuitenkin edelleen läsnä. El Salvador on myös hyvin altis luonnonkatastrofeille, kuten hurrikaaneille, maanjäristyksille, tulville ja kuivuudelle.

Saattamalla Salvadorilaisen kansanmessun yleisesti saataville SKY haluaa nostaa esiin merkittävän osan historiaansa ja muistuttaa solidaarisuudesta lähellä ja kaukana eläviä kohtaan. Tämä aate on yhä tärkeä osa SKY:n identiteettiä ja toimintaa. Kansanmessu ei sisällöltään ole poliittinen kannanotto Salvadorin tai minkään muun maan poliittiseen tilanteeseen, vaan rukousta niiden ihmisten puolesta, jotka tarvitsevat vaikeassa tilanteessaan Jumalan johdatusta.

Messu on musiikilliselta sisällöltään vahva ja kaunis. Lyriikoissa hengellisyys tulee osaksi arkista elämää. Rehelliset sanoitukset paljastavat ihmisyyden kaikki puolet: ne kertovat elämän rujoudesta, mutta myös ilosta ja toivosta, joka säilyy vaikeuksienkin keskellä. Riehakkaassa messussa on myös kumouksellisuutta ja kritiikkiä valtaapitäviä kohtaan. Messu ei tarjoa halpaa lohtua lupauksella ikuisesta elämästä, vaan sen lyriikat keskittyvät vahvasti tämänpuoleiseen elämään.


SKY:n kampanjakortti 80-luvulta. Teksti: "Faaraoiden aika on ohi. Vai mitä FMLN? SKY:n Väli-Amerikka-projekti."

2 kommenttia:

  1. Upea kulttuuriteko! Kiitos jo etukäteen. Tuo 1984 äänite soi minulla aikanaan ahkerasti kasettisoittimessani. Odotan jo kovasti tuota uutta äänitettä. Valitettavasti en pääse uudelleenjulkaisumessuun.

    VastaaPoista
  2. Todella hieno juttu! Jokunen viikko sitten selailin vanhoja vinyylejäni. Käsiin sattui myös tuo messulevy ja sen myötä mieleen putkahti, että saisipa tämän nykyformaatissa. Olin itse toteuttamassa SKY:ssä vuonna 1984 messun suomalaista julkaisua. Onneksi vanhat masternauhat lienevät siis säilyneen tallella. Solidaarisen iloisena, Jouni Pirttijärvi

    VastaaPoista