keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Mikä yhdistää El Salvadoria ja Suomen Kristillistä Ylioppilasliittoa?


Julkaisemalla uudelleen salvadorilaisen kansan riemusta ja kamppailusta kertovan Salvadorilaisen kansanmessun juhlimme myös tärkeää aikaa Suomen Kristillisen Ylioppilasliiton historiassa. Alkuperäinen kansanmessuäänite kertoo paitsi kultaisesta 80-luvusta myös Väli-Amerikka-projektista, jolla SKY pyrki osoittamaan solidaarisuutta muun muassa sisällissodan repimälle El Salvadorin kansalle.

Suomen Kristillisen Ylioppilasliiton Väli-Amerikka-projekti syntyi ajassa, jossa liiton historiassa merkittävän kuohunnan vuosikymmenet, 60- ja 70-luku olivat takana, mutta edelleen mielissä. 60-luvun jäätyä historiaan SKY:n ”uusvasemmistolaisen herätyksen” aikana 70-luku käytettiin miettiessä, millä tavalla hengellisyys, solidaarisuus ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen voivat ilmetä rinnakkain. 80-luku olikin uudenlaisen nuorisotoiminnan aikaa niin opiskelijajärjestöissä kuin poliittisissakin piireissä, ja SKY omaksui ajan hengestä oman toimintansa aukikirjoitettuihin periaatteisiin ympäristöpolitiikan, rauhan ja tasa-arvon edistämisen.

SKY harjoitti entuudestaan solidaarisuustoimintaa muun muassa kirjoittamalla solidaarisuuskirjeitä eri puolilla maailmaa vangittujen tai kadonneiden World Student Christian Federationin jäsenten puolesta, mutta konkreettiseen solidaarisuustyöhön päästiin käsiksi, kun vuonna 1982 SKY liittyi Suomi-Nicaragua-seuraan ja loi suoria suhteita WSCF:n väliamerikkalaisiin sisarjärjestöihin. Lähes koko 80-lukua sävyttänyt projekti pääsi kunnolla vauhtiin vuonna 1983, keskellä El Salvadorin jo vuosia jatkunutta sisällissotaa. SKY tuki Salvadorin Kansan kirkko -liikettä, jolle kerättiin rahaa katuteatteriesityksillä ja väliamerikkalaisilla musiikkiesityksillä.


SKY:n kampanjakortti 80-luvulta. Teksti: "Oscar Romero - mies joka eli minkä uskoi. SKY:n Väli-Amerikka -projekti"

Erityistä näkyvyyttä Väli-Amerikka-projektille ja El Salvadorin kriisille saatiin ekumeenisilla kirkkopäivillä 1983, johon Tampereen paikallisyhdistys NÄKY osallistui näytelmällä ”Salvador matkalla vapauteen” ja jonka pääjumalanpalveluksessa saatu kolehti lahjoitettiin osittain Salvadorin Kansan kirkon keräykselle. Vuoden mittaan pidettiin vielä erityisiä solidaarisuustapahtumia, joissa kerättyjä kolehteja lahjoitettiin El Salvadoriin. SKY tuki El Salvadoria myös prosenttiliikeen kautta.

Suomeen saatiin vuonna 1984 salvadorilaisia musiikkivieraita, kun alkuperäisen Salvadorilaisen kansanmessun levyttänyt Yolocamba Ita -yhtye kiersi maata ja kertoen El Salvadorissa jatkuvasta sotatilasta. Levytetty Kansanmessu julkaistiin samana vuonna joulun alla, ja äänitteen myynnistä saaduilla varoilla tuettiin El Salvadoriin kohdistuvaa solidaarisuustyötä. SKY tuki sodan jalkoihin jääneitä salvadorilaisia myös Kirkon Ulkomaanavun kautta lähettämällä Nicaraguassa sijaitsevalle pakolaisleirille tarvikkeita. Samaan aikaan SKY otti kantaa myös poliittisesti laatimalla julkilausuman, jossa paheksuttiin Yhdysvaltojen Väli-Amerikkaan suuntautuvaa sotilaallisen väliintulon suunnitelmaa.

Väli-Amerikka-projekti kuvaa historiaan jäänyttä 80-lukua, mutta muistuttaa edelleen sekä Suomen Kristillistä Ylioppilasliittoa että yksittäisiä henkilöitä meidän kaikkien jakamasta kansainvälisestä vastuusta. Solidaarisuuden tulee ulottua sekä lähelle että kauas myös tänään: vaikka sisällissota on El Salvadorissa menneisyyttä, ei uhka väkivallasta ja ihmisoikeusrikkomuksista ole väistynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti