torstai 31. toukokuuta 2012

Señor ten piedad -levy julkaistu

Tiedote, vapaa julkaistavaksi

Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto on julkaissut levyn Señor ten piedad – Messulauluja El Salvadorista ja Argentiinasta. Levy sisältää Salvadorilaisen kansanmessun uudelleen sovitettuna ja suomeksi laulettuna sekä osia Kreolimessusta. Levyn julkaisun yhteydessä 27.5. vietettiin Salvadorilaista kansanmessua Lähetyskirkossa Helsingissä.

Salvadorilainen kansanmessu ja Kreolimessu heijastavat latinalaisamerikkalaisen kristillisyyden monimuotoisuutta. Messulauluja säestää bolivialais-suomalainen yhtye Tango Siboney, jonka on erikoistunut tangoon ja muuhun perinnemusiikkiin. Musiikin on johtanut ja sovittanut kanttori Mikko Helenius.

Ariel Ramírezin (1921–2010) säveltämän Kreolimessun sanoitukset pohjaavat katolisen messun liturgian kieleen, mutta sävellys ammentaa kansanmusiikin rytmeistä ja hyödyntää perinteisiä soittimia. Vuonna 1963 sävelletty teos yhdistää kansanmusiikin voiman ja vilpittömyyden korkeatasoiseen säveltaiteeseen.

Salvadorilaisen kansanmessun kieli taas on kansanomaisen juurevaa, ja se heijastaa köyhien kamppailua sotilasjuntan mielivallan ja sisällissodan uhan keskellä 1980-luvun El Salvadorissa. Messun sävelsi Guillermo Cuellar (1955–)sotilasjunttaa kritisoineen, vuonna 1980 murhatun arkkipiispan Oscar Romeron pyynnöstä. Sanoitukset kertovat elämän rujoudesta, mutta myös ilosta ja toivosta, joka säilyy vaikeuksienkin keskellä.

Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto julkaisi Salvadorilaisen kansanmessun LP:nä jo vuonna 1984 osana Väli-Amerikka-projektiaan. Tuolloin levyllä esiintyi Yolocamba I Ta –niminen yhtye El Salvadorista.

Señor ten piedad on myynnissä SKY:n verkkokaupassa osoitteessa 
http://www.sky-fks.fi/tuotteet

Levyn tuottamiseen on saatu taloudellista tukea Suomen Ekumeeniselta Neuvostolta.

Lisätietoja: 

Pääsihteeri Marjo Tuovinen, 050 595 28 67, paasihteeri@sky-fks.fi
 

Tuottaja Mikko Helenius, 040 552 91 75, mikko.helenius@evl.fi
 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti