maanantai 14. toukokuuta 2012

Ja siitä se ajatus sitten lähti!

Idea salvadorilaisen kansanmessun uudesta levytyksestä syntyi jo keväällä 2007. Samoihin aikoihin SKY:n suomalaista musiikkituotantoa 1960-, 1970- ja 1980-luvuilta julkaistiin uudelleen Nostokurki-nimisenä cd:nä (edelleen saatavana!, toim. huom.) Salvadorilainen kansanmessu kaivettiin esiin  SKY:n 110-vuotisjuhlamessuun, jota vietettiin toukokuussa 2007.

Juhlamessu järjestettiin Temppeliaukion kirkossa yhteistyössä Taivallahden seurakunnan kanssa (Biafra-maalauksia muistaen ja kunnioittaen). Messun valmistelujen yhteydessä pastori Eija Kilpi vinkkasi, että seurakunnan kanttori on kiinnostunut latinalaisesta kansanmusiikista, ja kansanmessun käyttäminen juhlamessussa sujuisi parhaiten tämän kanttorin kanssa. Tästä alkoi antoisa yhteistyö Mikko Heleniuksen kanssa, joka sittemmin on SKY:n piirissä tunnettu myös nimellä Taivaanlahja. Ilman Mikkoa levy olisi varmasti yhä vain yksi monista hyvistä ideoista.

Pitkän levyprojektin kuluessa muut asiat työnsivät salvadorilaisen monesti sivuun. Keväällä 2010 salvadorilaista kansanmessua vietettiin Mikon luotsaamien muusikoiden ja SKY:n lauluporukan voimin Helsingin Lähetyskirkolla. Samalla muistettiin 30 vuotta aiemmin murhattua El Salvadorin piispaa Oscar Romeroa. Messun tanssahteleva ja iloa pursuava loppukulkue jäi lähtemättömästi mieleen.

Keväällä 2010 tehtiin myös ensimmäiset äänitykset levyä varten. Seuraavat äänityssessiot saatiin toteutettua syksyn 2011 ja kevään 2012 aikana. Vuosien varrella pieni porukka kansanmessuun tutustuneita SKY-aktiiveja
kävi laulamassa messua myös Turussa, Viis papeista –yhtyeen ja Turun arkkihiippakunnan Salvador-työryhmän järjestämässä messussa. Äänenavaus automatkalla, Ultra Bran levyjen päälle hoilottaen kuuluu sekin ikimuistoisiin hetkiin, jotka kansanmessuun liittyvät.

Kansanmessu ja levytysprojekti ovat koonneet yhteen viime vuosien SKY-aktiiveja ystävineen, jotka nyt ovat jo enimmäkseen siirtyneet opiskelijajärjestökuvioista muiden haasteiden pariin. Yhteisen laulun ilo ja voima houkuttelevat kyllä laulamaan yhdessä jatkossakin. ”Tuhansin äänin maailman ääriin ilo kuuluu / taas riemujuhlaa pelastuksen vietetään!”

Tekstin on kirjoittanut Marita Mattila, yksi levyprojektin ikitarmokkaista puuhanaisista ja pitkän linjan SKY-aktiiveista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti